Lluernari

6 d'agost - 25 de setembre
Sala d'exposicions de Ca l'Anita
RosesEntrevista amb Miquel Duran a Roses Cultura

Crítica d'Eudald CampsLluernari


El d’en Miquel Duran, és un exemple atípic d’artista plàstic que, més enllà d’aconseguir imatges amb una força trasbalsadora, té el do de l’eloqüència i ens atrapa amb la solidesa dels seus raonaments verbals relatius al seu treball. En cap cas, però, això no suposa que amb els seus comentaris negui a l’espectador o al crític la llibertat de reflexió/interpretació davant la seva obra, ben al contrari, el que ell aconsegueix és que entenguem quina és la intenció que guia el seu meditat procés de treball.


En el discurs recent d’en Miquel Duran sovinteja la referència a la contaminació visual que ens envolta i en la que ens veiem immersos. Aquest fenomen el preocupa i per això, sota el títol de “Lluernari” a l’espai Ca l’Anita de Roses. els espectadors podran veure una sèrie de 17 peces amb un format 125 x 60 cm sobre fusta, en la qual Duran intenta oferir imatges perdurables, imatges que admeten una i moltes lectures i que en cada ocasió ens descobreixen noves sensacions, matisos que abans havien passat desapercebuts, detalls subtils que esdevenen reveladors.


Enfront a la sobredosi contaminant d’imatges embrutidores que el dia a dia ens regala, Duran treballa de manera obsessiva cada peça i en el seu sistema de treball, la geometria inicial queda definida per la distribució estratègica d’uns materials de collage, modificats progressivament amb una i mil capes de materials diversos, fins aconseguir unes peces estructurades amb un ordre compositiu molt complex i que ens captiva.


Són peces que actuen com una finestra oberta al cel, com un lluernari capaç de portar una mica de llum en aquest nostre dia a dia en el qual tot sembla orientat a robar-nos la capacitat de meravellar-nos davant d’allò complex i fascinant que la vida ens regala i que Duran, en canvi, representa de manera magistral en aquesta ocasió.


Enric Tubert Canada


Llicenciat en Història de l’Art